Monitor iniciador de escalada de la FEEC (FAQ)

Creo que esta información no será de demasiada utilidad para la mayoría, pero aquí queda:

 • ¿Qué es un monitor iniciador de escalada de la FEEC?

Es un federado que a través de una selección previa, luego un curso y finalmente 100 horas de práctica es autorizado por la FEEC a “ayudar” a los instructores a impartir cursos de escalada y supervisar salidas de escalada siempre que estos y estas estén compuestos por personas federadas y se impartan dentro de un club de la FEEC.

El monitor iniciador no podrá cobrar en ningún caso, es un voluntario.

El instructor será el director del curso y es un nivel superior de formación al que se puede acceder después de ser monitor iniciador.

Digamos que ambos roles forman la jerarquía de formadores voluntarios de escalada de la FEEC.

La jerarquía es la misma para otras actividades: barrancos, alpinismo…

 • ¿Y no puedo hacer cursos o salidas de mi club sin ser monitor iniciador o instructor?

Supongo que sí, pero la ventaja de estar “diplomado” es que entonces de alguna manera la FEEC “responde” por ti y tiene un seguro que responsabilidad civil que te cubrirá ante demandas civiles que se produzcan impartiendo cursos y haciendo salidas para la FEEC.

Pero cuidado, una cosa son las demandas civiles y otra muy diferente la responsabilidad penal, esta última no es asegurable, osea que cuidado con las imprudencias que hagamos puesto que un homicidio por imprudencia sigue pudiendo hacer que des con tus huesos en la cárcel… glups…

 • ¿Y esto es lo mismo que ser guia de montaña o técnico deportivo de escalada?

No, esa es la carrera profesional que lleva dos años de estudios hacerla. Esa sí te permite impartir cursos cobrando y en general dedicar tu vida profesional a la montaña.

Pero las horas lectivas y el esfuerzo también son mucho mayores…

Digamos que la estructura de monitor iniciador e instructor voluntario es totalmente paralela e independiente de esta carrera.

¿Competencia desleal? Es posible, pero al menos sin beneficio económico.

 • ¿Y como se hace uno monitor iniciador de escalada de la FEEC?

A dia de hoy hay que:

 1. Esperar una convocatoria de curso, mirando de tanto en tanto el web de la FEEC
 2. Apuntarse presentando un curriculum deportivo que firma el presi de tu club (por supuesto has de estar federado).
 3. Pagar 170 euros y añadir algún detallito más (fotos, fotocopias…)
 4. Invertir 3 fines de semana en formación y aprobar el curso
 5. Hacer 100 horas de práctica en los siguientes 2 años haciendo cursos reconocidos por la FEEC (50 horas al menos) y salidas de tu club.
 • ¿Y es difícil el curso ese?

(continuará)

Anuncios

12 Responses to Monitor iniciador de escalada de la FEEC (FAQ)

 1. Jaumegrimp dice:

  Molt bon post informatiu Òscar! celebro que hagis fet el curs de Monitor iniciador, jo també el vaig fer a la primera convocatòria que va fer la FEEC i llavors no ens van demanar això de les 100 hores posteriors…per a mí va ser interessant però una mica “rotllo” pel temps que hi has de dedicar, el millor les pràctiques amb els instructors i l’amistat que vàrem fer amb els altres cursetistes.
  Benvingut al club! ara a fer cursos, que són molt gratificants, l’únic problema que durant tres setrmanes gairebé no escales!

 2. K. dice:

  Bé, encara han de sortir les notes.

  No sé abans, pero en aquesta convocatoria tinc por que no aprovi tothom, era bastant exigent…

 3. Pere Tutusaus dice:

  Hola Òscar.
  Com a monitor i ara instructor de l’ECAM et puc dir que has pillat la convocatoria bona… crec que us han fet evaluació continuada no?
  A mi em van fer anar a fer un examen pràctic (amb 6 proves diferents) i una exposició oral…. i allà si que van palar a més d’un.
  Si necessites fer pràctiques, m´ho dius, a l’Agrupe no parem de fer cursos.

 4. K. dice:

  Bueno, fué una mezcla extraña, algo estresante.

  Nunca sabías cuando estabas siendo enseñado y cuando evaluado…

  A ver si sale que soy apto y hablamos del bisnes. Por mi ok.

 5. Muntanyanegra dice:

  Oskar,

  Dono fe de que els cursos que monta el Pere (i el seu col·lega, Pere) són de lo millor que hi ha. La organització, un 10. Els continguts, un altre 10. I sobre tot, el bon rotllo és inqualificable. No hi ha més que veure el que opinen els cursetistes.
  No t’ho pensis gens quan tinguis el títol.

  Pere, això és per que em tornis a “contractar” en el proper. Per cert, ja em diràs a qui van pelar en l’examen. Repasso noms i no em surt cap “No Apte”.

  Molts records des de Tremp.

  Jordi

 6. karles dice:

  vaja oskar, al final t’hi vas apuntar! jo tambe l’anava a fer pero s’em va passar la data (despiste? alzheimer? mandra?). ja ens aniras posant al corrent.
  salut i a tibar
  karles

 7. Pekas dice:

  Qué bien te explicas… joio…. 😉

 8. K. dice:

  Ja, ja, tú que me mimas mucho 🙂

 9. Simo dice:

  Mas o menos en Italia funciona igual: almenos asì es para ayuda instructor espeleo, y después ha de pasar otro año antes de poder esaminarte para ser real instructor..lo de guia de montaña es diferente: solo en Epsaña se inventan largos estudios para tan estupendo trabajo!!! Recuerdo la escuela de Beñasque, donde solo pasé un día, ah que sueño.
  besos, hasta pronto

 10. Quim dice:

  Epppp, Oskar… jo tambe soc monitor iniciador de escalada, ara mateix en practiques, i per cert, a principis de novembre vaig anar amb el curs a la Font de l’Ametllo, i com sempre dius tu, vam deixar tot com ho vam trobar….
  I des d’aqui salutacions a l’instructor Pere… i al Jordi de Tremp, company de curs… salutacions a tots

 11. manslu dice:

  Hi ha un problema greu: la direcció dels cursos d’escalada no pot anar a compte de voluntaris. Doncs es reuqereix d’uns coneixements que una formació com a voluntari no assegura.

  Penso que les direccions del cursos han de córrer a càrrec dels professionals, que per això s’han format i segur tenen ganes de treballar. Sinó ens estem fotent pedres al nostre terrat.

  Està bé comptar amb voluntaris, però que siguin realment voluntaris. No cobrant un concepte de 60 a 95 euros per dia treballat en funció de “dieta”.

  A veure si amb el temps s’acaba d’ordenar tot plegat, que cada cop hi ha més gent ben preparada i no els podem desaprofitar ;))

 12. Miquelet dice:

  Tot aixo esta molt b pero no hi ha cap guia q xerri en akest blog, jo no en soc, pero diguessim q conec el medi.

  Tots aquests cursets em semblen perfectes, sempre i quan MAI ningu en pugui extreuren un benefici o compensacio de cap tipus, pq parlem de voluntariat.

  Tot i aixi, deixant de banda la part economica, podriem parlar d’una coseta q potser sona a xino, la responsabilitat civil. Només un técnic competent pot ser abalat per una asseguradora per tal de realitzar aquestes tasques.

  La formacio de guies en aquest pais ha estat incerta durant uns anys i tot i estar reglada en l’actualitat, no es veu assimilada a nivell internacional pq l’associó creu q les promocions aprovades no tenen prou nivell.

  Es per aixo q trenco una llança per a tots aquells q han dedicat la seva vida a malviure de la montanya, estudiant, treballant ingratament sense titulacio com si en tinguessin pq no hi ha manera de saber q s’ha d’estudiar per dedicarse a guia i per a ensenyar les técniques necessaries per disfrutar d’aquest mon vertical.

  Per aixo demanaria q tots aquells q promogueu l’escalada amb cursets, i tots aquells q realitzeu cursets com alumnes us asseguressiu que els instructors son guies correctament titulats i remunerats.

  D’aquesta manera ens assegurarem un correcte aprenentatge.

  Feuvos una pregunta: A qui encarregarieu el disseny de la vostra casa, a la cosineta q dibuixa molt be i q ens estima molt pero q no te ni el graduat escolar o a un Arquitecte???? DONCS AMB LA MONTANYA LO MATEIX

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: